Sami izradite sapun i razveselite nekoga svojom majstorijom

02.05.2020.

Kod izrade sapuna najvažnije je biti dobro upoznat sa materijalom koji koristite i sa postupkom rada.

Ja vas ovdje neću posebno educirati o samim sastojcima, već ću vam objasniti kako da vrlo lako i sami izradite glicerinski sapun.

Za izradu vam je potrebno:

  • glicerinska sapunska baza
  • boja za sapun
  • miris za sapun
  • alkohol
  • silikonski kalup za sapun

Nakon što ste nabavili sve potrebne sastojke, za izradu će vam trebati i još dvije posude od nehrđajučeg čelika (u kojima ćete otopiti sapunsku bazu) i zaštitne rukavice.

Koraci za izradu:

1.  Glicerinsku sapunsku bazu narežite na sitne komadiće kako bi se što prije otopila prilikom zagrijavanja.

2.  Narezane komadiće ubacite u manju posudu koju ćete zatim staviti u drugu u koju ste dodali vodu. Dakle sapunsku bazu ćete otopiti u vodenoj kupelji (slično kao kod izrade čokoladnog preljeva za kolač, zar ne?).

3.  Kada se sapunska baza skroz otopila i postala tekuća u nju možete dodati boju i miris po želji. Ukoliko koristite boju u prahu bilo bi dobro da ju prije dodavanja u sapunsku bazu dobro izmiješate sa par kapi biljnog ulja (suncokretovo, maslinovo) kako bi se boja u potpunosti otopila.

To nije nužno za raditi, boju možete dodati i direktno u bazu, ali u tom slučaju si dajte truda da sve dobro izmiješate kako bi se boja dobro povezala sa sapunskom bazom i kako ne bi ostalo mrvica boje koje će vam kasnije pri vađenju sapuna iz kalupa biti na vrhu samog sapuna i izgledati kao mrlje (pjegice) po sapunu.

4.  Pažljivo izlijte otopljenu sapunsku bazu u željeni kalup. Kada ste bazu izlili u kalup poprskajte ju sa alkoholom kako biste se riješili mjehurića zraka. Slobodno poprskajte dno kalupa i prije samog izlijevanja.

5.  Nakon što se sapun u potpunosti ohladio možete ga izvaditi iz kalupa i uživati u svom malom remek djelu!


  • Materijal potreban za izradu glicerinskog sapuna možete pronaći u specijaliziranim trgovinama za hobi art i repromaterijalom.

  • Fotografije preuzete od Privredni.hr iz članka o Oleum trade, objavljenog 07. ožujka 2020.

  • Tekst je informativnog karaktera. Svaka osoba tekst koristi na vlastitu odgovornost. Ograđujem se od svake odgovornosti koja bi proizašla kao posljedica korištenja teksta.